14 december 2010

FED en senaat= meer goed nieuwsDe Fed schreef de verklaring van de vorige vergadering zoals gebruikelijk grotendeels over. Hoenig stribbelde nog wat tegen, maar kon niet verhinderen dat de Fed doorgaat met voor sinterklaas te spelen. Het werd nog wat erger voor Hoenig (hij stemde voor de laatste keer; hij wordt echter vervangen door twee nieuwe haviken), de Fed legde minder nadruk op de lage inflatie maar nog meer op de werkloosheid. Dat gaat men uitleggen dat Fed doorgaat met sinterklaas spelen totdat de groei meerdere kwartalen hoog genoeg is geweest om de werkloosheid zichtbaar te doen dalen.

De Amerikaanse senaat was lyrisich over het belastingcompromis van Obama. Dat komt er dus wel. Dat is goed nieuws voor de groei in 2011 (en slecht voor 2012, maar wie dan leeft dan zorgt; zo streng wordt Obama niet in een verkiezingsjaar).
De cartoon van kal in de Economist geeft de duivelse verleiding van te veel schuld maken goed weer.

De appel van de voorkant van The Economist geeft de wereldeconomie goed weer: de helft (48% in2011) is de omvang van de opkomende landen in de wereldeconomie, een kwart is Europa en de VS is ook een kwart. The Economist had japan en de rest van de wereld met opzet weggelaten: niet belangrijk genoeg.

Europa staat wormstekig afgebeeld, een rake typering nu de groei achter blijft bij die in de VS (ondanks duitsland) en al helemaal bij de opkomende landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten