30 december 2010

Singapores grote verlies dit jaar



Op 2 oktober overleed Kwa Geok Choo, de vrouw van Lee Kuan Yew, de eerste minsterpresident van Singapore (1965-1990)en de moeder van de huidige ministerpresident (sinds 2004). Ze werd 89.
Singapore, en zelfs de hele wereld, heeft veel te danken aan deze vrouw. Ze was minstens even briljant als Lee Kuan Yew, ze had dezelfde rechtenstudie en voerde samen met haar man en zijn broer een advocatenkantoor (wat dat betreft lijkt ze op Hillary Clinton en Michele Obama (meer op de laatste, omdat ze zich niet met de politiek bemoeide (met uitzondering van de waterwetgeving die de waterlevering door Maleisië aan Singapore levert))). Zij zorgde voor de kost en de opvoeding van de drie kinderen en hij kon zich helemaal wijden aan zijn hobby en levensdoel: de politiek en het opbouwen van Singapore. Zij was ook gezegend met een zeer goede mensenkennis en maakte het daarmee voor haar man gemakkelijker op het volstrekt oncorrupte pad te blijven waarvoor de politiek van Singapore wereldwijd bewonderd werd en wordt.
Ze hadden een zeer gelukkig huwelijk en respecteerden elkaar. De laatste jaren, vooral na de tweede beroerte ging het slecht met haar gezondheid. In een rapportage van de VPRO over alternatieve politieke systemen (waarbij dus Singapore) zag je Lee op de TV lijden onder het wegkwijnen van zijn vrouw.

Het Singaporemodel staat in het Westen niet zo hoog aangeschreven door het autoritaire karakter, maar in de rest van de wereld is het voor veel landen het voorbeeld. Deng zag het Singaporemodel als ideaal voor China en nam veel hiervan over. Veel ontwikkelingslanden kregen een alternatief voor het socialistische/ communistische/ corrupte model dat men wilde om zich af te zetten tegen het westerse koloniale model. Het Singaporemodel met zijn volkomen niet corrupte, schone, marktvriendelijke, goed doordachte sociaal economische politiek werd een lonkend alternatief. Je moest de middenstand op laten komen en de elite laten regeren, mits niet corrupt en mits zeer capabel (eigenlijk waar Schumpeter van droomde). Dit model wordt nu ook door steeds meer andere landen dan Singapore en China nagestreefd.
Dat gaat allemaal nog niet democratisch genoeg in onze westerse ogen en er zijn nog wat andere bezwaren (het sociaal vangnet is minder goed, de persvrijheid etc.), maar het model produceert enorme groei van de welvaart en ook welzijn. Singapore gaat een stuk rijker worden dan het Westen in de komende decennia.

De wereld heeft daarom veel te danken aan Kwa Geok Choo, zij is in mijn ogen de belangrijkste mens die in 2010 is overleden en ik ben het helemaal eens met het plaatje uit het blog My Sketchbook: You will be missed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten