18 december 2010

Ontdekkingen genoeg voor terugkeer optimisme VS


Strategas zat te treuren dat de koerswinstverhoudingen zo terug gelopen zijn,terwijl de rente en inflatie zo laag zijn. Er zijn dan ook de nodige onzekerheden en de overheid is erg onaardig tegen drie belangrijkse sectoren in de economie (de financials, farmacie en energie).
Het vertrouwen moet terugkomen en dat kan als Amerika weer in vooruitgang gaat geloven. Strategas had bovenstand lijstje van belangrijke uitvindingen. Zo rond deze tijd moeten er weer een hele reeks zijn. Wat dat is weet je meestal niet, dat blijkt pas decennia later. Die uitvindingen waren er al de nodige decennia voor het gebruik ervan een hoge vlucht nam. Nu hebben we al een bepaalde indruk (DNA gen therapie, iPhones/pads en soortgelijke gadgets, spraakherkenningstoepassingen, Facebook, Google search, elektrische auto, duurzame energie doorbraken zoals zonne-energiedoorbraken, batterijen die lang meegaan), maar het blijft gissen.
Dat zou genoeg zijn voor vertrouwen, maar de VS is niet meer zo dominant in inovaties als het was in de jaren 90.
Het vertrouwen is er nu in Emerging Markets en veel minder in de VS, laat staan in europa buiten de Scandinavische tijgers en Duitsland.
Het komt terug als de groei hoog is doordat de werkloosheid daalt. Dat is het meest normale scenario, niet dat van het nieuwe normaal. Er zijn genoeg mogelijkheden om de ontdekkingen van de laatste tijd om te zetten in innovaties die winst opleveren. Maar het zijn wel de Emerging Markets die overal de wind mee hebben: die van de convergentie naar de welvaart van ons via een groeiende middenklasse, urbanisatie en goed niet corrupt bestuur, verbeterend onderwijs etc, lage schulden en hoge besparingen en vooral de gunstige demografie met een sterk stijgende groei van deberoepsbevolking tegen een minder zware kinder- en ouderenlast.
Het Westenn pikt zijn graantje echt wel mee met de opkomst van de belangrijke Emerging Markets en vooral van het in gang zetten van winstgevende innovaties (zie Apple en dieverse aanstormende bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten