3 december 2010

goed nieuws 3 december* Detailhandelverkopen in Eurozone ineens sterk: +0,5% in oktober (0,2% verwacht, ondanks indicatie van goede cijfers Duitsland al eerder).
* Dienstensector Eurozone blijft in de lift (PMI non manufacturing 55,4 in november tegen 55,2 in september. 55 is beslist geen crisisniveau).
* Het gaat te hard met de groei in China. China wordt met zijn monetaire politiek prudent in plaats van nogal losjes. Zo meldt PBOC. Menmeldt tegelijkertijd niet op de rem te gaan trappen en voorzichtig de rente te gaan verhogen..
Het onverwachte herstel op de beurzen deze week schopte de telling van beren in Elliot Wave fases behoorlijk door de war. Een en ander klopt wel met wat normaal is in de EF fase van de vierjaarscyclus (zie update 15 november). Overigens kan de markt best nog wel een tijd pauzeren. De barrière 1229 voor de S&P500 is vrij groot (top in voorjaar en 61,2% herstel van de kredietcrisis beursellende). Dat soort hordes kun je alleen nemen met nieuw goed nieuws.
* Spaans consumentenvertrouwen goed omhoog (van 67 ,1 naar 70)
* Japanse dienstensector in herstel (verbetering PMI non manufacturing van 47,2 naar 49,5).
* China gaat vastberaden door met grone energie, zonne-energieaandelen konden vandaag profiteren van de nieuwe aangekondigde subsidies.
* De werkgelegenheidsgroei in de VS was met +39.000 tegenvallend, de werkloosheid steeg naar 9,8%. Dat laatste maakt weer dubbele dip angst wakker. Nog iets meer werkloosheidstijging en er kwam altijd een recessie in de VS. De kansen op een QE3 stijgen hierdoor. Er was iets te veel optimisme over de groei van de werkgelegenheid. Die hangt af van de economische groei in de afgelopen vijf kwartalen en de groei van de investeringen in de afgelopen twee jaar. Beide zijn (nog) niet sterk genoeg voor een mooie groei van de werkgelegenheid. Afijn eerst beurs omlaag dus en aan eind van dag in VS herstel zo zagen we de vorige keren dat de werkgelegenheidsgroei tegenviel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten