7 december 2010

Obamadrama: Obamanomics ontaardt in Reaganomics

Het grote nieuws van gisteravond was dat de kerstman dit jaar ongekend gul uitpakt in de VS: Obama maakte een enorme ruk naar rechts en verdedigt zijn compromis met de republikeinen. Dat compromis houdt in de belastingverlagingen van Bush voor de rijken met nog eens twee jaar te verlengen met daarbij extra plannen voor 100% vervroegde afschrijvingen op nieuwe investeringen van midden en kleinbedrijf en verlenging van de periode waarbij men recht heeft op werkloosheidsuitkeringen en nog extra belastingverlagingen voor de werkenden en nog vele andere cadeautjes.

Obamanomics is duidelijk ingeruild voor Reaganomics. Je moet toch wat doen om herkozen te kunnen worden in 2012. De republikeinen nemen genoegen met de in hun ogen niet al te schamele oogst, omdat ze nu willen laten zien dat ze niet langer de partij van nee zijn maar de partij zijn die zorgt dat Amerika weer werkt (vgl Thatcher: Labour doesn’t work). Democraten sputteren het hardste tegen, nu ze ineens een rechtsere president hebben dan Clinton.

“What a deal” – “this tax deal is terrific for the market” schreeuwde Jim Cramer. Voor de aandelenbeurs is dit waarschijnlijk het geval, maar de bezitters van obligaties huilden tranen met tuiten. Niet alleen de FED is het ernst met het maken van inflatie, de overheid van de VS blijft niet achter.
Het schuldenplafond van de VS lijkt nu gemakkelijk verhoogd te kunnen worden om al die cadeautjes te kunnen betalen. Tot voor kort leek het erop dat de republikeinen onder aanvoering van de Tea Party een enorm drama zouden maken bij het maken van een hoger leningenplafond (dat lukt dan niet, er is dan geen geld voor ambtemaren die dan tijdelijk worden ontslagen, iets dat op veel sympathie van de Tea Party kan rekenen). Maar men kiest ervoor een en ander snel te regelen, zodat gulheid met het leningenplafond nog net op het conto van het democratische congres kan worden geschoven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten