17 december 2010

extra handelstekort VS met China door iPhoneproductie van $1,9 miljard slaat nergens op


Het populairste artikel van WSJ Azië was Not Really 'Made in China'. (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704828104576021142902413796.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_read) Hierin legde men uit dat het verschepen van iPhones van Apple volgens de statistici tot een handelstekort van de VS met China heft geleid van $1,9 miljard in 2009. Het is tenslotte China dat uiteindelijk alle onderdelen van elders in elkaar zet en verscheept. Dus de statistici registreren braaf dat de hele $179 die een iPhone gemiddeld kostte was gemaakt door China en geëxporteerd naar de VS. Dat is nogal bezijden de waarheid. Vele niet Chinese bedrijven, zelfs Europese, maken onderdelen. Alle research etc wordt in de VS gedaan. Maar de toegevoegde waarde van Hon Hai Precision die de boel in elkaar zet is maar 3,6% ofwel $6,50 van de verkoopprijs. Maar het is wel geëtiketteerd Made in China. De commerciële waarde is toegevoegd in de VS.
China begint dit te ontdekken en stelt dat het handelsoverschot met de VS lang niet zo problematisch is als voorgesteld door de statistici.
Volgens Lamy is het overschot van China tegen de VS door bovenstaande praktijken de helft kleiner dan de cijfers nu zeggen: slechts $115 miljard.

Het plaatje lost niet alle problemen op. Het ontwerp en de marketing is van Apple in de VS en die maken terecht de enorme winst, niet de onderdelenfabrikanten.
Of alle berekeningen wel kloppen is de vraag, maar de toegevoegde waarde van Apple VS is onderschat door de statistici en alle exporten vanuit China door andere Amerikaanse multinationals ook. Amerika kan een groter handelstekort dragen dan de statistici zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten