16 december 2010

Top en bodem 20 aandelenlandenHet lijstje van de aandelenbeurzen die het het beste en het slechtste hebben gedaan tot nu toe in 2010 (N.B. Nederland is AMX, small caps deden het goed in 2010).
De top 20 wordt gedomineerd door de opkomende landen. Op de zestiende plaats staat Denemarken als eerste van de rijke landen.
De bodem 20 wordt ook goed bevolkt door opkomende landen, maar (nog) ontwikkeld Europa doet goed zijn best met de PIGS. In China moest je ook niet zjn met je geld in 2010.
Aan de top staat Mongolië waar nu echt ernst gemaakt wordt met de ontwikkeling van het land en vooral van de mijnen. Over enkele jaren wordt Mongolië een van de grootste koperproducenten in de wereld. Dat kunnen ze gemakkelijk kwijt bij de buren.
Op de bodem staat Ghana, dat het in 2009 zo goed deed. Ghana is net begonnen met olieproductie uit de nieuwe velden voor de kust. Ghana wordt een behoorlijke olieproducent over een paar jaar. Binnen Afrika is Ghana interessant omdat het volgens sommige corruptie- en opleidingsmaatstaven vrij goed scoort.
Het zou me niet verbazen als Mongolië verder oploopt -als je binnne Emerging Markets in een betere structurele fase komt zoals bij Mongolië het geval is, dan zijn stijgingen van 600% niet ongebruikelijk.
Maar ik zou voor 2011 mijn geld eerder op Ghana zetten na deze grote duikeling van de koersen. Idem waarschijnlijk voor China.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten