30 november 2010

Koperprijs verder terug zoals sentiment zegt of niet?Het sentiment voor koper zette enkele weken terug een hoogtepunt en dreigt nog een eindje verder weg te zeten (zie plaatje Strategas). Ook de comitments of traders analyse van Bianco (bovenste plaatje) wijst op verkopen van de net managed funds van koper. De sterkere dollar is ook al niet zo gunstig voor hogere grondstoffenprijzen. De koperprijs was dicht bij de all time high, kennelijk is dat een ernstige barrière waarvoor men eerst terugschrikt voordat hij daarna na enige tijd eindelijk genomen kan worden.
Tegelijkertijd zie je dat de kopervoorraden bij de handelaren en beurzen flink terug aan het lopen zijn, tegen de seizoentrend in. Dat wijst dan weer op stijgende koperprijzen. Er is daardoor ook een ongebruikelijke backwardation (kopeprijzen in de toekomst lager ondanks rente- en opslagkosten) voor de tijd van het jaar ontstaan. Dit zou komen door ophoping van voorraden in China waar de vraag tegen zou vallen.
Per saldo lijken de koperprijzen eerst wat te moeten zakken tot de dollar wat uitgestegen is tegen de euro (1,26?) en totdat men in China de bouw minder hard afremt.
Daarna moet door de hoge groei in de wereld (ex PIGS die heel klein zijn) de koperprijs weer aantrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten