2 november 2010

goudprijs, QE en aankopen Emerging Markets


Tegenwoordig word ik overstroomd met verhalen over goudprijs, de reële rente en de excessieve monetaire verruiming door o.a. de Fed (QE2).
Vandaag hadden BCA en Longview (Chris Watling) beide een verhaal over goudprijzen.
Beide stellen dat de goud bull markt al voor een flink deel voorbij is, ongeveer 75%. Maar beide blijven ze bullish op de goudprijs.

BCA haalt als redenen aan:
1. institutionele beleggers zoeken naar alternatieven en goud is daarbij aantrekkelijk geworden. Aandelen hebben teleurgesteld en obligaties met de huidige rente is ook niets.
2. het is erg gemakkelijk geworden in goud te beleggen: je koopt gewoon de goud ETF (dat kon niet in de bull markt van de jaren 70).
3. goud is de enige uitweg bij een devaluatiewedloop
4. centrale banken worden steeds grotere netto kopers
5. de vraag naar juwelen gaat stijgen in Emerging Markets (opkomst middenklasse compenseert voor dalende vraag naar juwelen omdat goud te duur is geworden).

Chris Watling had een degelijke analyse. Vooral de vraagkant naar goud is een sterk verhaal geworden. Ook het verlies van de dollar als wereldvaluta vanwege de te grote financialisering van dollars zoals Kindleberger zou uitleggen creëert indekkingsvraag naar goud.

De beleggingsvraag naar goud is heel groot geworden: van enkele procenten van de goudproductie per jaar tot 40% nu in zijn schatting.
Het meest overtuigend vond ik zijn plaatje (zie boven) van de aankopen van centrale banken. Na decennia afbouw zijn de centrale banken nu netto kopers. Alleen de centrale banken van Emerging Markets kopen, maar hun aankooptempo is enorm aan het versnelen. China stopt niet onder stoelen en banken dat ze erg veel goud willen kopen, ze willen veel meer goud hebben dan Amerika of Duitsland. India is traditioneel het land dat het meest verliefd is op goud.

Tegen de stijgende vraag staat een ongeveer gelijk blijvend aanbod uit productie goudmijnen en omsmelten van sieraden.

Per saldo zijn de fundamentals goed voor goud (doorslaggevend is dat , al stellen beide o.a. wel dat goud en zilver nu overbought zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten