27 november 2010

digitale jeugd te veel afgeleid om oude stof te leren


Het artikel Growing Up Digital, Wired For Distraction in de New York Times maakte heel wat Emails los bij de lezers.
Zoals in alle tijden maken ouders zich ongerust dat hun kinderen niet goed genoeg leren, omdat ze met andere kennelijk verkeerde dingen bezig zijn dan hun huiswerk. In mijn jeugd was dat TV-kijken en stripboeken lezen. Zo groeide je op als leeghoofd.

Nu zijn de veranderingen nog veel groter. Men doet steeds meer dingen tegelijk en oncentreert zich niet meer op de belangrijke dingen. In plaats van gewoon op straat spelen, zit men de hele dag achter de iPhone en de computer. De jeugd is te verdelen in drifties, gamers en texters zo schrijft de NYT. D.w.z. in de meer sociale Facebookverslaafden met hun 27000 smsjes per maand, de Applejunkies, de gamers, de hyperclickers (8% van de clickers doet 85% van alle clicks) en de You Tube potates (is al wat actiever dan de coach potato).
Kortom een goed boek lezen is er niet meer bij. Al die videospelletjes belasten de geest te veel, men slaapt er slecht door (te weinig en te onrustig volgens steeds meer onderzoeken)

Het lessystem lijdt onder een en ander. De mobieltjesterreur is alom aanwezig (zie leraren die afgaan op You Tube). Men verveelt zich in de les, men mist de plaatjes en de interactie, men is niet in control zoals bij een videospelletje.
Ach, daar wordt vast wel at op evonden en dan zal het lessysteem een stuk beter gaan. Nu al zie je dat lessen in verschillend tempo gevolgd kunnen worden op internet, wat een geweldige verbetering zou moeten zijn.

In het NYT artikel worden pubers aangehaald die slechte schoolprestaties leveren door hun digitaal gedrag. Men geeft een voorbeeld van een jongen die alleen maar filmpjes maakt (toch duidelijk gefocust) maar al zijn vakken verslonst op een na.

We moeten er nog aan wennen dat we op één dag meer beelden van de wereld zien dan de middeleeuwer in zijn hele leven. Dat gaat lukken. Er komen volop jonegeren die goed digitaal opgeleid zijn en somigen zullen zich waanzinnig specialiseren in iets geks. En sommige van die gekke dingen zullen van pas komen. Eind goed, al goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten