28 november 2010

Responsible Engagement Overlay (REO) rapportage F&C in het derde kwartaal

F&C heeft 18 analisten die zich bezig houden metonderzoek naar maatschappelijk verantwoord beleggen. Zij maken de REO rapportages. Een greep uit de rapportage over het derde kwartaal.
In het derde kwartaal hebben ze 737 ondernemingen aangesproken en 2193 brieven verstuurd in 48 landen.
De REO rapportage brengt je door de hele wereld, ook hier zie je dat de opkomende markten belangrijk zijn. Zo heeft men de grote deelnemingen van Lafarge (grote Franse cement onderneming) in Marokko uitgereid bekeken en ze aangespoord tot een meer duurzaam beleid (gezondheid, veiligheid etc).
De bouw van de Jinaudam in Brazilië (GDF Suez bouwt en de Banco do Brasil financiert) heeft helaas ook zijn keerzijden. Mensenrechten- en milieuactivisten moeten op dit gebied actief zijn (verhuizing inheemse bevolking, ontbossing, gen veilig werkklimaat).
Via technologie van Nokia Siemens (NSN) heeft Iran de activist Saharkiz opgespoord (en gemarteld). NSN zet zich nu meer in voor mensenrechten, maar kan nieuwe opsporingen à la Saharkiz niet voorkomen (de inspanningen van NSN helpen dus niet zo erg).
Er zijn ook adviezen gestuurd naar de VS in het kader van de nieuwe bankwetgeving van Dodd Frank.
Men ging weer eens op de bres staan voor transparantie olie en mijnbouw in Afrika bij o.a. Newmont Mining en De Beers. Men houdt Tullow Oil (die de grote olievondsten voor de kust van ghana gaat exploiteren) in de gaten, omdat nieuw verworven olierijkdom in Afrika bijna altijd tot grote corruptie leidt (al probeert Ghana dit bewonderenswaardig sterk tegen te gaan, misschien wordt Ghana wat dit betreft een witte raaf in Afrika).
In Japan werkte F&C samen met de asian Corporate Governance association om meer in de bres te springen voor minderheidsaandeelhouders.
Governance is overal min of meer een probleem. Chili is zijn corporate governance wetgeving aan het herzien en in dit kader is met F&C gesproken. Chili heeft nieuwe corporate governance wetgeving nodig om lid van de OESO te worden. Bepaalde Chileense bedrijven zijn aangespoord vrijwillig de internationale "good practice"op dit gebied te volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten