8 november 2010

QE2 en het Arthuspad


Het plaatje laat de groei van de VS zien vergeleken met enkele groeimodellen.
Op lange termijn groeide de Amerikaanse economie volgens de wet van Okun: de groei was vrij goed gelijk aan 3% plus twee keer de daling van de werkloosheid, dus structureel met 3%.
Sinds de kredietcrisis is de Amerikaanse economie steeds verder van het Okunpad van 3% afgeraakt.
De economie is gaan groeien zoals Patrick Arthus, de goeroe van Natixis, aangaf. Hij is ongeveer een aanhanger van het Nieuwe Normaal. Het groeiverlies door de kredietcrisis is permanent en er komt geen herstel richtng het Okunpad. Dat komt omdat door schuldafbouw de consumptie niet harder kan stijgen dan het inkomen, iets dat vroeger na elke recessie wel gebeurde.
Met dat Arthuspad kan de fed niet leven, dat verbiedt hun mandaat. Als de Amerikaanse economie het Arthuspad blijft volgen, dan blijft de werkloosheid op ongeveer het huidige niveau, genoeg reden voor Obama om bernanke te ontslaan (maar dan moet Obama snel zijn, want op het Arthuspad wordt hij niet herkozen).
Vandaar dat de fed uit een ander vaatje moet tappen, zodat het gematigde V-scenario gaat optreden. daarom gaat de Fed enorme hoeveelheden geld drukken die moeten leiden tot meer kredietgroei en meer vertrouwen door hogere beurskoersen. Obama zal aan de hand van de republikeinen lief zijn en de Bushbelastingverlagingen zo veel mogelijk laten voortduren, zodat het gematigde V-pad kan gaan ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten