23 november 2010

Redding Ierland mislukt?


De redding van Ierland gisteren hielp de koersen maar heel even. Het verzekeren van Ierse staatsleningen werd zelfs weer flink duurder. De markt heeft geen vertrouwen dat het goed komt met de Europese schuldenlanden. De run op de Ierse banken is wellicht alleen maar even uitgesteld. De beloofde komende val van de Ierse regering hielp het vertouwen natuurlijk ook niet erg.

Je ziet de rentes en verzekeringspremies via cds al maar omhoog gaan. Of dat nu echt nodig is, blijft de vraag.
Er is grote modelonzekerheid: je kunt geen renteopslag beredeneren die voldoende groot is op basis van vertrouwenwekkende berekeningen. Bij modelonzekerheid ontstaat trending van de koersen en is er geen mean revrsion naar de fundamentele waarde (want die is er dan niet). Je hebt alleen maar de trending van de renteopslagen gezien die optreden als er modelonzekerheid is zoals nu. Daar zet men op in. De moed is in de schoenen gezonken om hier tegenin te gaan, men weet immers niet meer wat de waarde is van Ierse of Spaanse leningen.
Hedge funds denken goud te kunnen verdienen aan de trending van de rentes op de PIGS landen. Dat de redding van Ierland zo weinig en zo kort hielp is een bittere tegenvaller. De aanval op Portugal en Spanje is nu bijna gegarandeerd.

Die trending ontstaat ook, omdat er steeds meer beleggers moeten afhaken. Banken kunnen zich met goed fatsoen niet meer volladen met staatsleningen van PIGS. Ook bij pensioenfondsen en verzekeraars is er eenrichtingsverkeer of PIGS nog toegestane beleggingen zijn: een voor een haakt men af en nieuwe beleggers komen er niet bij.
Dat laatste wordt ineens ter discussie gesteld: er is wel een nieuwe koper: China. Als men in China meer koopt dan de afhakers verkopen, dan kunnen de koersen stijgen, vooral als de ECB zich ook extra inspant. Dus men begint in Europa afhankelijk te worden van de Sovereign Wealth Funds/ China. De hoop richt zich op de helpende hand van China.

Ik heb een plaatje toegevoegd van mijn collega Ted Scott over de begrotingstekorten in Europa. Zo lang er weinig geloof is dat de tekorten in de gevaarlijke landen voldoende kunnen worden teruggebracht, kun je verwachten dat er aanvallen gepleegd worden op die landen. Alleen geloof in sterke economische groei in Europa kan die aanvallen verzachten.

Dat de beurs niet totaal instort is een gevolg van stijgend optimisme over de Amerikaanse economie (vooral retail sales verhalen zoals o.a. ik behandelde (het anecdotal evidence van aantrekkende retail sales is erg sterk zo blijkt bijvoorbeeld uit commentaren op het Barrons artikel bij bijvoorbeeld The Big Picture/ Calculated Risk).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten