Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
22 november 2010
goed nieuws 22 november
o Ierland wordt geholpen met Europese steun (Eurozone plus het VK en Zweden) voor een onduidelijk bedrag dat zou kunnen oplopen tot € 80-90 miljard. Met een beetje geluk hoeft dit geld er niet ingepompt te worden en komt er geen run op Ierse banken. Met heel veel geduld worden die banken dan weer iets waard (net als ABN AMRO) en kan Ierland de schulden terugbetalen als de aandelen in de banken verkocht kunnen worden. Per saldo was dit natuurlijk goed voor het sentiment voor Ierse staatsleningen, aandelen en de euro en slecht voor Duits/ Nederlandse staatsleningen, al was de redding dit weekend wel erg goed te verwachten. De problemen zijn nog lang niet weg en men maakt zich zorgen wie er straks om geld gaat bedelen. Financials deden daarom niet mee in de feestvreugde. De markt gaat nu een oplossing forceren voor Portugal en dan is Spanje aan de beurt om in de zak van sinterklaas te moeten en Spanje wordt nu meer en meer gezien als Too Big To Save.
o Olivier Bizimana van Morgen Stanley had een positief verhaal over de Franse economie, vooral over de groei van de binnenlandse vraag (die zichzelf gaande houdt etc). 1.8% groei voor 2011 en 2% voor 2012, niet heel erg veel maar wel meer dan de consensus denkt: inclusief behoorlijke overheidsbezuinigingen is 1,8-2% heel redelijk. De particulier heeft niet te veel schulden en Frankrijk is niet zo erg afhankelijk van de PIIGS. De enige zorgen zitten in de overheidsschulden versus BNP: kan Frankrijk de fiscale discipline opbrengen om de schuldquote niet verder op te laten lopen dan 86%?
o Ray Fair van Yale voorspelt dat Obama in 2012 met een landslide wordt herkozen (New York Times http://www.nytimes.com/2010/11/21/business/21stra.html?_r=1&partner=rss&emc=rss). De modellen van Fair voorspellen 3,7% economische groei in de VS in 2012. Dat komt door het ongelooflijk ruime monetaire beleid, de verlenging van de Bush belastingverlagingen. Als de consensus van 3,2% juist is, dan wint Obama ook gemakkelijk.
o MasterCard Advisors’ Spending Pulse indicator gaf aan dat in de eerste twee weken van November de detailhandelverkopen in de VS sterk waren.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten