16 november 2010

De super cyclus (1) groei en middenklasse
(clicken op de plaatjes om ze groter te maken)
Standard Chartered had een omvangrijk verhaal over de supercyclus op lange termijn (152 blz). Hierin zitten diverse aardige hoofdstukken en plaatjes.
Ze hebben huidige bestaande trends voorzichtig 20 jaar doorgetrokken. Als je dat doet zie je enorme veranderingen in de wereld: het Westen wordt totaal verdrongen door China en op deze termijn nog niet helemaal door India. Je wordt verrast door de cijfers na 20 jaar, ook al ben je goed op de hoogte van de trends dat China, India en vele andere opkomende landen hun naamscategorie eer aan doen.

De indeling van Standard Chartered komt goed overeen met onze indeling naar tijden waar de economische groei boven en onder trend is. Dat komt niet helemaal overeen met de beurs, maar wel met goede tijden voor de doorsneemens in de wereld.
De economische groei is bij ons hoog in het voorspoedscenario en in het daarop volgend recessiescenario (recessie voor de winstmarge, niet voor het arbeidsinkomen).
De door Standard Chartered aangegeven groei voor de periode na 2000 kan zelfs nog iets hoger komen te liggen, volgens ons wordt de groei gemiddeld nog iets hoger dan in de periode 1949-1965 (door het snel groeiend gewicht van opkomende landen).

De belangrijkste motor van de veranderingen is de opkomst van de middenklasse in de wereld. Standard Chartered verdeelt de wereld in Amerika, Latijns Amerika, Afrika beneden de Sahel, Midden Oosten+ Noord Afrika, Europa, India , China, Japan en rest wereld. Je ziet de enorme groei in Azië en de stabiliteit in de rest van de wereld. de groei in Afrika is in procenten groot, maar desondanks is de absolute groei van de middenklasse volgens standard Chartered nog klein in Afrika. Misschien is men iets te pessimistisch, maar in grote lijnen geeft de groei van de middenklasse wel de dynamiek van de wereldeconomie aan.

1 opmerking:

 1. Hey are using Wordpress for your blog platform?
  I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own.

  Do you need any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

  My web-site ... sex facebook

  BeantwoordenVerwijderen