Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
11 november 2010
de nieuwe smart world
De economist had de afgelopen week een special over smart systems. We krijgen smart cities, mensen worden volgestopt met sensoren en Nederlandse koeien ook, die lopen kennelijk voorop. De infrastructuur moet ok smart zijn. 1984 van Orwell gaat kennelijk werkelijkheid worden. De auto met het alcoholslot zoals vandaag het nieuws haalde is ook een voorbeeld. De checklist van ziekenhuizen om smart allerlei fouten te vermijden die vandaag in het nieuws kwam is ook een voorbeeld. Ook al de verouderde transport van elektriciteit haalde het nieuws en dat moet dus ook smarter (met Chinese technologie straks zo voorspel ik, al is Nederland wat dat betreft niet helemaal achterlijk, zo haalt de economist de plannen van Amsterdam Innovation Motor aan en die Nederlandse koeien met sensoren zijn een soort mascotte van de special van the economist)).
Tracking your life on the web is ook een sectie van de economist. Dat is zorgelijker door de schending van de privacy door data miners die hier van willen profiteren. De economist heeft daarvoor een sectie horror worlds voor ingeruimd.Privacy komt met al die sensoren en smart systems ernstig in gevaar. Er komt daarom kennelijk ook een subcultuur die je helpt aan de nieuwe smart world te ontsnappen. The Matrix was wat dat betref een voorspellende film.
De steden van China en later India zullen wat dit betreft wel leidend worden denk ik (over enkele decennia).
Men hoopt met al die smart systems zo ongeveer alle grote problemen op te lossen zoals global warming (every drop counts, d.w.z. de verouderde waterinfrastructuur kan heel wat smarter)). We kunnen in ieder geval via smart systems heel wat minder verspillen.
Het geeft wel aan dat de ICT-Revolutie nog lang niet is afgelopen. Ik hoorde de laatste tijd dat het nu toch wel voorbij zou zijn met de nieuwe uitvindingen in de ICT, maar ik denk dat we nog steeds vlak aan het begin staan. ICT blijft denk ik minstens een en vermoedelijk ook minstens twee Kondratieffgolven (van circa 52 jaar) zeer belangrijk.
Het is een belangrijke trend, de overschakeling naar de wereld van sensors en sensibilities zoals de economist het noemt, maar voorlopig zullen de effecten nog niet zo alles overheersend zijn als misschien over enkele decennia wel het geval zal zijn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten