21 november 2010

Super Cycle (3): China belangrijker dan VS en Europa samen in 2030Standard Chartered trok de groei van de landen in de wereld door naar 2030 volgens de eigen verwachtingen. Die zijn 2,5% groei voor de VS en Europa en 6,9% voor China en 9,3% voor India.
Van 2010 tot 2030 stijgt het wereld BNP fors, het vervijfvoudigt.
Standard Chartered is benauwd dat men te laag zit voor India, daar is 12% wel degelijk mogelijk, als men de infrastructuurknop blijft indrukken en het proces naar ontbureaucratisering goed op gang houdt (dat is nog een zeer lange weg).
De groei in de VS is denk ik wat te laag, 3% zit er zeker wel in tot 2030 en 3,5% misschien ook wel. Voor Europa lijkt me 2% al een hele prestatie, gezien de veel slechtere demografie van Europa dan die van de VS.

De schattingen worden ook bemoeilijkt door de verwachte waardestijging van de valuta's van China en India. Dat kan meer zijn dan nu is verondersteld.
Op basis van de veronderstellingen van Standard Chartered zie je dat de omvang van de Chinese economie in 2030 nauwelijks kleiner is dan die van Europa en de VS samen (en dat met die gunstige 2,5% groeiverwachting voor Europa en die voorzichtige 6,9% voor China). India zou in 2030 ook bijna even groot kunnen zijn als de VS (dat is optimistsischer dan ik tot nu toe gezien heb).
Japan is afgezakt tot een betrekkelijk onbelangrijk land in 2030 in hun aannames (toch nog 1% groei ondanks de daling van de bevolking in Japan).
(plaatje van Harry Camp bij verhaal over China van Ferguson)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten