30 november 2010

goed nieuws ex PIGS 30 november


o Groei in India was 8,9%, 0,7% meer dan de consensus dacht. De Indiase beurs is het weer wat beter aan het doen na de terugslag door de recente corruptieschandalen.
o Groei in Zweden was 2,1% in derde kwartaal terwijl 1,2% was verwacht (cijfers zijn niet geannualiseerd)
o GS/ICSC Holiday Shopping Survey geeft aan dat na Thanksgiving Day nog maar 33% van de kerstinkopen is gedaan, vorig jaar was dat al 42%. Gezien de sterke verkopen op en rond Black Friday geeft dat an dat het goed zal gaan met de kerstverkopen. Amerikanen zijn nog steeds geen spaarzaam volkje, al zouden de Nieuw Normalen dat nog zo graag willen. Mall traffic is +5.2% in November tegen 3,8% in oktober.
o GSAI (Goldman Sachs Anayst Index) zwakte iets af in november, hetgeen wijst op een kleine daling van de ISM. Daar het verschil tussen orders en voorraden verbeterde, ziet het er beter uit voor de ISM in december.
o Industriële productie viel in Japan veel minder terug dan verwacht, dan de incidentele factoren deden vrezen. Dit zou komen door meevallende vraag vanuit Azië.
o China heeft toestemming gegeven aan een beleggingsfonds voor particulieren om in buitenlandse goud ETF-en te gaan beleggen.
o Vandaag wordt getracht een akkoord te bekokstoven in het Witte Huis om de Bush belastingverlagingen te verlengen. Men zal er vandaag wel niet uitkomen, maar het zal niet lang duren voordat men het enigszins eens met elkaar is geworden. Obama verzet zich niet tegen de republikeinse plannetjes om nog enige kans op herverkiezing te houden. Republikeinen hebben liever de belastingverlagingen voor de in hogen anders te zielige luitjes die meer dan $ 1 miljoen per jaar verdienen dan de verlenging van de werkloosheidsuitkeringen voor 2 miljoen Amerikanen die volgende maand stoppen. Verder hebben wat denktanks geadviseerd om belastingen op buitenlandse deelnemingen af te schaffen (dat zal dan denk ik uitdraaien op een tijdelijk laag tarief om zo wat buitenlandse winsten te repatriëren om Amerikaanse investeringen en dividenden aan te jagen).
o De PIGS crisis woekert verder. Dat overstemt ook vandaag weer het (vandaag niet zo uitgebreide) goede economische nieuws. Ierlands renteverschil met Duitsland loopt maar uit, zelfs België begint nu ook solidair te worden met Italië cum suibus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten