23 november 2010

Goud even fout?


Op IEX had Cees smit een verontrustende grafiek over goud: volgens zijn twindicator is goud iets te ver onder het twindicatorsteunniveau gezakt.
Er is zo veel onzekerheid in de wereld en centrale banken zijn geld aan het bijdrukken of hun leven ervan afhangt en toch lijkt goud kwetsbaar.
Diverse andere grondstoffen hebben ook niet al te beste charts. Daar is kennelijk gewoon te veel in gespeculeerd vooruitlopend op QE27 van de Fed, tekenen dat de groei in de wereld weer aantrekt en dollarzwakte.
Door al dat gedoe met Ierland en komende aanvallen op Spanje zit de euro in het verdomhoekje en vlucht men naar de dollar. Die dollarsterkte is negatief voor grondstoffenprijzen, vooral goud.
Zo'n dag als vandaag met de bibbers over Noord Korea leidt nauwelijks tot stijging van de goudprijs. dat geeft al en beetje aan dat goud en vooral zilver even overbought zijn.
BCA is voorzichtig met goud, omdat goud door de 50 keer de zilverprijs is gezakt (zie mijn post over de goud zilverratio dat dit zou gaan gebeuren) en nu zijn goud en zilver daardoor wat te duur geworden.
Negatief voor goud is ook dat men wat minder paniekerig begint te worden over de invloed van quantitative easing op de inflatie in de toekomst, hier komen beslist meer verhalen over.
Toch is het moeilijk lang negatief over goud te blijven als de reële korte rente zo veel lager dan 2% blijft voor wat de Fed een extended period noemt. De onzekerheid over Spanje is op zich gustig voor de goudprijs en de voorkeur van vele opkomende landen voor goud als deel van hun valutareserves helpt ook. Maar even kijken wat er met de goudprijs gebeurt kan misschien geen kwaad.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten