15 november 2010

update vierjaarscyclusIk denk dat we in de fase EF zitten sinds eind augustus. Dat is het herstel van de beurs na de eerste beurscorrectie DE sinds de recessie is afgelopen.
De fase EF duurde gemiddeld 18 weken. Eind augustus tot januari derhalve zou normaal zijn. Wat langer kan ook, vooral omdat de huidige vierjaarscyclus te hard gegaan is. In dat tempo is GH dan al ver voor de presidentsverkiezing eind 2011 afgelopen. (FG 26 weken, GH 23 weken), d.w.z. niet zo best voor herverkiezingskansen Obama.
FG kan heel erg lang duren en was vooral in vorige cyclus bijna eindeloos.
Het verhaal van de netto vraag naar aandelen is komende tijd zo sterk dat EF haast niet afgelopen kan zijn in december 2010.
Een andere aanwijzing dat EF langer gaat duren: Al een hele tijd volgt de S&P500 (en de AEX) het pad van zes jaar geleden (zie plaatje). Als je de vergelijking met 2004/5 doortrekt komt de top F in maart 2011. Dat zou kunnen, maar dan heeft EF lang geduurd. In 2004 had je een pauze van bijna twee maanden in EF waarin de beurs een beetje achteruit ging. Zo’n pauze kan natuurlijk deze keer weer gebeuren.

De Coppock indicator is samen met de S&P500 gedeeld door het vierjaars gemiddelde ingetekend. Dat geeft enig houvast waar je bent in de vierjaarscyclus. De Coppock keert vlak na A en wordt dan minder negatief. Vlak na D zet de Coppock een hoogtepunt. Daarna daalt hij, maar de Coppock blijft positief en begint een horizontale trend enig tijd na F. Als de Coppock negatief wordt, is dat een teken dat je in JL zit. We zitten na D, maar waarschijnlijk nog voor F.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten