7 november 2010

Aandelen goedkoop (PE versus LT winstgroei)


Door de bubbelende woorden van Bernanke beginnen steds meer mensen bang te worden voor te hoge waarderingen van aandelen.
Voorlopig is het nog lang niet zo ver. De particulier heeft zijn aversie tegen aandelen het afgelopen jaar steeds verder uitgebouwd.
De waardering van aandlen in de vorm van de koerswinstverhouding hangt het meest samen met de verwachte winstgroei op lange termijn (vroeger was dat de rente) en daarna met de inflatie (de bekende regel dat de koerswinstverhouding (op basis van verwachte winst volgend jaar) 20 -/- de inflatie moet zijn). Die laatste regel geeft aan dat aandelen erg goedkoop zijn.

De langetermijn winstgroei die men verwacht loopt wat achter op wat de beurs doet. Dus hel veel heb je er niet aan bij het voorspellen van de koerswinstverhoudingen.
Wat je in het plaatje ziet is dat de koerswinstverhoudingen nu tegen de herstellende trend van de winstverwachtingen op lange termijn aan het in gaan zijn. Meestal betekent dit dat de verwachtingen op lange termijn zich gaan aanpassen richting beurs. Dat is nu echter nogal onwaarschijnlijk. Deze keer gaan onder aanvoering van Bernanke de waarderingen richting wat de langetermijn winstgroei aangeeft. Deze zal namelijk niet gaan dalen, maar eerder nog iets oplopen en dan zijn aandleen heel goedkoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten