29 november 2010

Zijn Ierland, Spanje en Portugal behekst?



De problemen in Europa veregerden enorm toen op 31 oktober (Halloween, de heksensabbat) Angela Merkel begon te preken dat obligatiebeleggers maar eens flink scheuren aan de broek moesten krijgen (plaatje Bianco). Vooral beleggers in staatsleningen en bankobligaties van landen die zich niet houden aan de normen van Duitsland. De Europeriferie is één grote DDR aan het worden die de komende twintig jaar uitgekocht moet worden door Duitsland en enkele kleine blonde landen. Dat is niet uit te leggen aan Duitse kiezers. Wat steun aan de regeringen van de club Med is OK, maar weer bakken met geld cadeau geven aan banken die domme leningen verstrekten, nee dan moet er bloed aan de paal komen. Duitsland mist duuidelijk een Jan Kees de Jager die de mensen met verve wijs maakt dat we er geld aan gaan verdienen en dat anders onze banken failliet gaan.
We hebben Jan Kees nodig om meer mensen in dat sprookje te laten geloven. Yes we can: de overheidsschulden van Spanje hoeven helemaal niet boven de 75% van het BNP te komen als ze doen wat ze nu beloven en er geen wereldrecessie komt voor 2015. Dat is geen mission impossible, het is een kansrijk sprookje. Maar dan moeten we het sprookje van het Nieuwe Normaal uitblazen en dat is nog niet toegestaan door de goegemeente.
De groei in de PIGS hoeft helemaal niet jarenlang onder nul te zakken. Allerlei schattingen leiden tot 1% positieve groei in Ierland in 2011 (bijvoorbeeld aardig verhaal van Morgan Stanley). Terugdringen van het overheidstekort is alleen erg in het jaar dat de grootste stap gemaakt wordt. Het gaat om de verandering van de bezuinigingen. Als je eerst voor 3% bezuinigt en daarna voor 2%, dan zorgt dat in het 2% bezuinigingsjaar voor 1% extra groei.
Als je kijkt naar de economische groei bij dramatische bezuinigingen door de overheid dan zie je steeds lage maar positieve groei (zie eerste plaatje).
We kunnen dus best een periode van overheidsbezuinigingen in de euro periferie overleven, zeker als de groei in Azië hoog blijft en in de VS aantrekt.
De schuldenpositie van Europa is goed houdbaar, vooral die van Spanje (eigenlijk beter dan die van Frankrijk). Het enige dat we nodig hebben is dat Duitsland ophoudt de fouten van Paulsen in de kredietcrisis te laten herhalen en dat Duitsland een land (Spanje) dat too big to fail is werkelijk failliet te laten gaan. Dat gaat Duitsland natuurlijk ook niet doen. De onderhandelingen van afgelopen weekend laten zien dat Duitsland het spel niet zo scherp speelt als Paulsen. Men wil echt wel een langdurige oplossing met een bail out, maar dat moet wel gaan op de Duitse voorwaarden en met flinke straffen voor de zondaars. Die landen hioeven niet faillliet te gaan, ze moeten allen straf krijgen: die krijg je ook door ze 5,8% rente te laten betalen als duistalnd maar 2,8% hoeft te betalen. gewoon inruilen die obligaties van Ierland etc en daar nieuwe door Duitsland en de blondjes gegarandeerde leningen voor terugkrijgen à 5,8% is een reële optie. Het kost nog wat tijd (via Wikileaks weten we nu dat ze niet zo inventief zijn in Duitsland), maar dan wordt er echt wel een redelijke oplossing uitgebroed. In die nog wat tijd kan er natuurlijk nog van alles misgaan op de beurs, maar zo lang het beter gaat in de VS en goed in Azië en Duitsland hoeft de beurs niet naar 0, hoe graag de Nieuw Normalen dat ook willen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten