12 november 2010

Niet zo goed nieuws 12 november of misschien is de Merkelkrach toch voorbij?





o Angela Merkel volgt het pad van Paulson/ Fed in 2008 waarbij prachtige beloftes over steun door overheid meer dan vernietigd werden door uitlatingen dat eerst aandeelhouders gestraft moeten worden, dan achtergestelde obligatiehouders en dan alle obligatiehouders van in het nauw gedreven beleggingen/ landen. Too big to fail wordt uitgeprobeerd uiteindelijk via spectaculair faillissement van nu misschien Griekenland en/of Portugal en/of Ierland. Spanje en Italië zijn gelukkig niet zo gemakkelijk te vermorzelen, maar die vinden de huidige Merkelkrach ook geen Goldilocksscenario. Kortom, er moet weer dure Europese solidariteitsteun gegeven worden om het nieuwe wegvallen van het vertrouwen in PIIGS te herstellen. In de VS mocht Bernanke de boel oplossen met QE1. De ECB moet nu kennelijk veel flinker in de bus gaan blazen met het kopen van staatsleningen van PIIGS (dat is men al een beetje aan het doen). Het bankwezen in Europa moet verder gered worden via dumping van te gevaarlijke staatsleningen in supranationale potjes (of bij Duitsland in hun eigen speciale potjes; daardoor zijn al heel wat Duitse banken van onprettige beleggingen verlost).
o De euro viel door de 1,37 tegen de dollar omlaag naar 1,36, wat chartisten tot inkeer bracht over wat de structurele trend van de euro versus dollar is (dollar niet in eenrichtingsverkeer omlaag).
o Chinese beurs viel meer dan 5% op vertraagd wakker worden over slechte inflatiecijfers met bijbehorende onvermijdelijke onaardige maatregelen van de Peoples Bank of China, de Merkelkrach over de komende verliezen op beleggingen in de Euro Periferie, Cisco’s gedachteroerselen over een onduidelijke toekomst. Eerst slecht nieuws horen in d vorm van speculatiebestrijding voor Chinees onroerend goed (niet goed voor Arcelor Mittal) en renteverhoging, dan kan Chinese beurs weer omhoog.
o Korea kon daardoor de flashcrash in de laatste minuut van gisteren (toegediend door Deutsche Bank die nu misschien een afstraffing van de Koreaanse regering tegemoet kan zien) niet te boven komen. Verslechtert het beleggingsvertrouwen in Azië: niet alleen in de VS, maar ook in Azië kan de bodem van het ene op het andere moment uit de markt vallen zonder dat er slecht nieuws voor nodig is.
o De Baltic Dry Index is aan het verzwakken, door charttechnische barrières heen, geen goed teken voor het herstel van de wereldhandel.
o Vastgoedbeleggertjes werden opgeschrikt door een survey in IPE dat vanwege Solvency II 74% van de verzekeraars in Europa het beleggingsbeleid in onroerend goed gaat herzien (lees: afbouwen).
o Technische correctie in VS nu percentage aandelen boven 50daags gemiddelde onder 80% aan het zakken is. De prudenten onder ons wachten een niveau richting 20-40% van aandelen boven 50daags gemiddelde af.
o Groei in Nederland in derde kwartaal -0,1% een tegenvaller, veel slechter dan Frankrijk met 0,4% of Duitsland met 0,7% (op jaarbasis moet je *4 doen). Zelfs Italië had nog +0,2%. Daling komt vooral door instorting bouw (overheid was te lui om flinke infrastructurele projecten (te financieren door pensioenfondsen/ verzekeraars) klaar te hebben, de snelheid van China of India is niet weggelegd voor Nederland). Aantal vacatures is mooi aan het stijgen, dus we hoeven nog niet bang te zijn voor een recessie in Nederland.

Nu denk ik dat je niet al te veel op bovenstaande treurnis moet inzetten.
1. 6-9 miljard steunaankopen door Fed elke dag (POMO) heeft geleid tot zegswijze: a POMO a day keeps the bear market away. Vanaf vandaag begint dit en voorlopig houdt dit niet op, alleen rond bijzondere feestdagen zoals Thankgivingsday is het even minder. (zie plaatje waar Bernanke bidt en smeekt voor succes QE2 en samenvatting The Big Picture van lezing bernanke over QE2 op 16 oktober)
2. De Ierse crisis heeft eindelijk koppen op de voorpagina’s gehaald (FD bijvoorbeeld opent met artikel: Ierse crisis besmettelijk; de andere koppen op blz 1 waren overigens al even treurig: ziekenhuizen vrezen financiële rampspoed; (verzekeraars) in de knel tussen twee werelden; notarissen gaan vaker in de fout). Men begint weer met conference calls te strooien met titels als: European Periphery Meltdown. Europese regeringsleiders beseffen dat ze een beetje dom zijn geweest met hun verklaringen op 29 oktober (en 18 oktober en..) en komen echt wel met nieuwe steun (85% van de Ierse schuld is in buitenlandse handen, dus Duitsland/ het VK is echt wel in om iets aardigs te doen voor Ierland). Al die geruchten over € 80 miljard + steun zullen ongeveer wel kunnen kloppen, er gaat in ieder geval hulp in elkaar geflanst worden.
3. Technisch is niet alles slecht: call/ put in Nederlandse beurs (grafiek Tostrams) verdisconteert al heel wat pessimisme op korte termijn. Cijfers zijn van gisteren. Vandaag is verdere daling hoogst waarschijnlijk, waardoor je op niveaus komt waar de afgelopen maanden een mooi koersherstel kwam.
4. Morgan Stanley enthousiast over Intel, o.a. vanwege de nieuwe Sandy Bridge chips (goed voor maken plaatjes en video’s en beter dan wat Nvidia en AMD hebben). Cisco -16% is overdreven, dat hadden de analisten moeten zien aankomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten