Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
18 november 2010
Goed nieuws 18 november
o De beurzen van Japan en China waren omhoog vandaag. Materials deden het weer redelijk op hogere grondstoffenprijzen ex staal, men is minder bang voor komende prijscontroles China en ziet de monetaire verkrapping niet zo veel verder gaan gezien de koppeling van de yuan aan de dollar, minder angst voor renteverhogingen (want hiervoor in de plaats zijn de prijscontroles op grondstoffen). D.w.z. de stijging in China lijkt een onderreactie op het goede nieuws. De een pietsje zwakke yen zelfs (de Japanse minister van economische zaken Kaieda zei dat de yen niet genoeg gedaald was) tegen de euro hielp Japanse aandelen inclusief zelfs financials. Misschien is het nog een naijleffect van de goede BNP groei cijfers over het derde kwartaal. Of misschien is het gewoon kopen van de achterblijvers, wat natuurlijk ook gewoon gunstig is voor financials, al zijn het afgelopen kwartaal de hedge funds dapper bezig geweest zich te verlossen van hun beleggingen in financials.
o Koper was bijna 2% omhoog en lijkt weer een aanval in op de all time highs te gaan inzetten. Dr. Copper is toch niet zo ziek als eerder deze week gevreesd werd.
o Obligaties hebben een heel slecht prijspad de laatste weken. Ze gaan naar beneden, pauzeren met een beetje herstel en dan gaan ze weer. Het verlies wordt eigenlijk ingelogd. 30 jaars swap rente alweer 3,24%, heel gunstig voor pensioenfondsen. Bij aandelen gaat het precies andersom. De steunniveaus worden steeds hoger. Veel pauzes en dan weer wat omhoog of behoorlijk wat omhoog. Het gaat niet door die steunniveaus omlaag.
o De centrale bank van Ierland verwacht dat er een steunpakket wordt verleend van tientallen miljarden euro’s, nu de Ierse regering nog. China staat al in de startblokken tegen 8%+ Ierse staatsleningen te kopen.
o Voor de achtste maand op rij is de werkloosheid in Nederland gedaald, al was de daling in oktober klein (2000), maar goed het daalt, terwijl het CPB een stijging verwacht.
o De nodige individuele retailers in de VS zeggen dat retail sales in november aantrekken en iets beter zijn dan ze eerst aangaven.
o OECD schroefde wereldgroeivooruitzichten 2011 terug van 4,5 naar 4,2%, maar ziet 2012 groei van 4,6%. Dat zijn flinke cijfers en het wijst niet op een dubbele dip of uitgestelde dubbele dip.
o Groei Taiwan 9,8% (8,4% verwacht) in derde kwartaal. Singapore denkt 15% te halen in 2010.
o Initial claims in VS 439.000, een pietsje beter dan verwacht. De trend is te langzaam in de goede richting voor Fed.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten