24 november 2010

goed nieuws 24 november




o Zoals de laatste maanden gebruikelijk viel de Duitse IFO weer mee: terwijl de goegemeente alweer dacht dat de IFO wat zou dalen, steeg de IFO onverdroten verder, zowel de huidige situatie als de verwachtingen. Duitsland lijkt dus op een 5% groeipad als de IFO zo hoog blijft.
o Azië niet meer onder indruk van het Koreaanse geweld. In de VS moest Korea gisteravond nog flink in de verkoop, vanmorgen vond men niet meer dat men hiermee verder moest gaan. Socgen vond het een buitenkans om Koreaanse aandelen te kopen. In China gingen de koersen gewoon weer eens omhoog.
o We beginnen een beetje te wennen aan de Zuid Europese perikelen. Zo erg is het niet als enkele landen de euro verlaten, zo schreef Schröders, dat geeft alleen maar voordelen. Houders van achtergestelde Ierse bankobligaties mogen nog blij zijn dat ze 20% terugzien. In Portugal en bij Spaanse spaarbanken is de belegger nog niet zo ver om de wijsheden van Angela Merkel te accepteren en de Europese geldbazooka te hulp te roepen (die Paulson in de VS ook in de voet schoot in 2008). El Erian van Pimco probeert Lakeman te overtreffen in het spelen van goed huisvader door eventuele zussen te adviseren hun gelden weg te halen bij banken uit PIGS landen. Voorlopig heeft El Erian nog steeds geen run op bepaalde banken weten te creëren, kennelijk moet hij eerst wat concreter worden bij welke banken je je geld moet weghalen, want bijvoorbeeld de Spaanse grootbanken houden het echt wel.
o Goldman Sachs vindt in zijn daily dat de beleggers er een potje van maken bij de beoordeling van Spanje: de waarde van Spaanse overheidsleningen is weggelopen van de marktwaarderingen. De redenen hiervoor (de markt is er nog niet erg van onder de indruk, maar misschien komt dat nog na voldoende zendingswerk door GS) volgens GS:
1. o De Spaanse economie is goed gespreid over de sectoren en de kapitaalmarkten zijn diep. PME’s zijn goed van de handelspartners en dat moet leiden tot exportgroei. Spanjaarden zijn zo ongeveer de ijverigste spaarders van Europa.
2. o Het overheidstekort is op kasbasis met 40% teruggelopen in de eerste tien maanden van 2010 t.o.v. 2009 (in november en december moet een en ander geen duikvlucht nemen net als in 2009, zie plaatje Socgen/Baader) . De Spaanse regering gaat dapper door met vervelende maatregelen.
3. o Hun twee grootbanken zijn zeer winstgevend (20%+ rendement op eigen vermogen), hebben nieuw kapitaal aangetrokken en hebben veel bezittingen buiten Spanje. Deze banken krijgen nog veel nieuwe deposito’s binnen en zijn daardoor mindere afhankelijk van hun overheid dan Duitse banken.
4. o Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben veel te veel Spaanse schulden en moeten daarom helpen tot ze er bij neervallen.
o Initial claims voor werkloosheid in VS vielen omlaag van 441.000 naar 407.000. De daling hangt sterk samen met de economische groei op het moment. Er zijn toch al veel twijfelaars om de groei voor het vierde kwartaal naar boven bij te stellen. Dit cijfer helpt flink. Zelf denk ik nu ook eerder aan 3% dan 2,5% voor de groei in de VS in het vierde kwartaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten