2 november 2010

ISM stijgt niet door zonder hulp van de kerstmanAls een grammofoonplaat, die elke keer hetzelfde liedje speelt, kun je dit plaatje van maand tot maand opnieuw laten zien (en dat doe ik dan maar ook braafjes voor de achttiende maand op rij bij F&C): elke maand komt er een cijfer voor de ISM uit dat bijna precies hetzelfde is als gemiddeld gebeurde bij een economisch herstel nadat de ISM door de grond was gegaan. Benderly voorspelde dat dit zou gebeuren en ik geloofde hem (economie is tenslotte een religie).

Toch werd ik deze keer verrast door de stijging, omdat de vorige maand de leidende onderdelen omlaag waren en de achterlopende onderdelen omhoog. Vooral orders/voorraden ging de verkeerde kant op. Ik had beter moeten kijken naar het verhaal dat de retail sales zo mooi aan het herstellen waren en daardoor de nieuwe orders weer zouden moeten gaan herstellen. Ook de samenstelling van de Goldman Sachs Analyst Index van 29 oktober wees op een aantrekken van de ISM. De pessimisten leunen nu zwaar op de tegenvallende backlog of orders.

Volgens Benderly, een gerespecteerd lid van mijn club van optimisten, is het niet waarschijnlijk dat de ISM verder zal stijgen. Er is hulp vanuit aantrekkende export door de VS, maar de groei van de finale vraag naar goederen is nog veel te zwak en die moet de ISM overeind houden, nu het voorraadherstel even de andere kant op gaat.
Deze ISM oefent opwaartse druk uit op de voorspellingen voor economische groei. Industriële productie trekt aan en netto export verbetert. Alleen erg goede kerstverkopen en doorgaand exportherstel (zoals omhoogvlliegende productie van vliegtuigen, niet ondenkbaar) kan de ISM op de huidige hoogte houden. logischer is een beperkte afzwakking tot ongeveer maart / mei 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten