30 november 2010

cyclisch overzicht voor aandelen

Er zijn nogal wat cycli bij aandelenkoersen.
Van kort naar lang noemen we:
1. dag in de week
Sinds de kredietcrisis is maandag de goede dag in de week,,omdat in het weekend allerlei reddingsacties uitgebroued worden. De rest van de week is matig. Vroeger was de maandag juist de slechtste dag van de week (Black Monday in 1929 en 1987, voor de kredietcrisis kondigde men het slechte nieuws bij voorkeur in het weekend aan).
2. de maandcyclus
De eerste helft van de maand is goed en de tweede helft (ex de laatste dag) veel slechter.
De laatste tijd is dit extreem. D.w.z. beursherstel gloort vanaf 30 november volgens deze wijsheid
3. sell in May en go away but remember be back in Septemenber.
Die regel deed het veraassend goed. Vermijden van de zomermaanden inclusief september was vaak verstandig. Je wordt in die die tijd niet gecompenseerd voor je risico. In ons boek stellen we dat dit zou komen door seizoenmatig minder geld in de omloop.
4. 2004-5=2010-11
De laatste tijd is verband met 2004/2005 en 2010/11 erg sterk in S&P500 en AEX.
5. de vierjaarscyclus.
Volgens ons zitten we in de gunstige fase EF, mogelijkerwijs met een twee maanden pauze dat de beurs weinig doet en dan weer stijging tot ongeveer april 2011.
6. De Juglarcyclus van de vaste investeringen.
De Juglar zit in een prille fase. Eerst moeten de investeringen groter worden dan de cashflow. Winstmarges stijgen gewoonlijk tot de bezettingsgraad weer terug is op het gemiddelde (dat duurt dus nog wel even in de VS en Europa)
7. de Kondratieffgolf
Wij denken dat we wereldwijd in een voorpsoedscenario zitten, omdat China en andere grote Emerging Markets als een trein groeien en de VS en Duisland ook sterk zullen gaan groeien.
De Nieuw Normalen delen ons echter in in de winter van de Kondratieffgolf en stortten we verder het ravijn in tot 2015 en 2020. Het westen legt zijn wil op aan de Emerging Markets die dadelijk ook het ravijn in zullen storten (er is nu ook een hedge fund dat hiervan wil gaan profiteren; het et alles in op het barsten van de China bubbel. Ze waarschuwien dat je misschien even geduld moet hebben en dat je in de jaren tot de bubbel barst genoegen moet nemen met 20% verlies per jaar van je geld, maar als de bubbel in China barst dan loop je via hun fonds binnen zo beloven ze (maar kunnen ze misschien niet waar maken)).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten