26 november 2010

goed en slecht nieuws 26 november: de euro staatsleningencrisis

* Euro staatsleningencrisis verslechtert verder. Duitsland wil per se dat er verliezen geleden gaan worden op PIGS staatsleningen. Als men dat wil, dan moet hier wel iets tegenover staan: zeer langdurige steun van de rest van Europa, zodat de verliezen waarschijnlijk genoeg voor de markt eenmalig zijn. Nu heeft men nog geen constructie verzonnen waar de financiering van Europa stabiel gefinancierd wordt. Dat leidt tot kapitaalvlucht uit de PIGS. Ook de sterke Spaanse banken zien hun koersen naar beneden kletteren, hoe rijk en winstgevend ze ook zijn (waren volgens de aandelenmarkt). Meestal worden er in het weekend maatregelen verzonnen om een en nader te repareren, maar de oplossing voor de huidige problemen is niet in een weekend en zeker niet dit weekend te maken. Duitsland begint nu ook last te krijgen van lagere debiteurenkwaliteit, zo ziet men in de CDS verzekeringspremies. Spanje om laten vallen verhoogt de premies aanzienlijk, dus een algeene Europese oplossing maken is goedkoper (dat heeft Weber waarschijnlijk de Duitse regering weer eens voorgerekend, zoals Jan Kees de Jager dat ooks steeds bij ons doet, maar Jan Kees moet die harcuts nog even uitleggen).
Op zich kan Europa als geheel (inclusief het VK) wel alle staatsleningen van Europa inclusief die van de PIGS financieren, daarvoor is de Europese staatsschuld/ gemiddeld begrotingstekort nog voloende klein vergeleken met de VS, het VK of Japan.
* Het consumentenvertrouwen is in veel landen aan het herstellen, bijvoorbeeld nu ook weer in Frankrijk Italië. Italië kon zijn nieuwe leningen heel eenvoudig plaatsen.
*Noord Korea blijft aggressief. Helemaal verwonderlijk is dat niet. De op het pluche zetting van de zoon van Kim Jung Il verloopt problematischer dan gedacht. Je ziet hier duidelijk een soort Ceaucescu populariteit. Men kan zo maar ophouden met klappen en gaan joelen om vader en zoonlief op te hangen.Vandaar dat er een vijand bij gehaald moet worden. Nu is Zuid Korea natuurlijk niet zo'n geloofwaardige vijand meer en daarom moet er wat geëxperimenteerd worden met bommen en granaten. Een klein beetje te aggressief en het regiem sneuvelt (waarschijnlijk ook letterlijk). Dat zou ged nieuws zijn voor Nord Korea, maar Zuid Korea krijgt een ng onmogelijkere steunoperatie in zijn maag dan de Bundesrepubliek die de DDR moest brengen naar algemeen Duits peil.
* De verwachtingen voor de aankopen van de Amerikanen vandaag, Black Friday, zijn volgens de winkeliers geklommen naar 3,5% (zoals afgelopen week voorspeld werd in Barrons artikel dat ik behandelde). Heel wat Amerikanen lagen om 5 uur 's morgens al voor de deuren van de warenhuizen om de grootste koopjes weg te kunnen kapen. Het lijkt niet moeilijk om de verwachtingen van de winkeliers te overtreffen, maar dat komt ook omdat heel wat dingen onvoorstelbaar veel afgeprijsd zijn (maar niet die dingen die men per se wil hebben).
*Europese banken leenden 1,4% meer uit in oktober ten opzichte an 2009 (in september was dit 1,2%). Van maand tot maand kruipt dit cijfer omhoog. Het is nog laag, maar de trend is prima.
* De winsten van de industrie in 24 Chinese provincies steeg met ruim 51% dit jaar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten