6 november 2010

QE2 goed verdedigd door Bernanke




Banzai (zerohedge) ziet de monetaire verruiming QE2 als een nieuw drama en hoopt op een omslag van Time (die als contraire indicator zou kunnen worden uitgelegd).
Het verzet tegen QE2 is nog steeds groot en er komt maar geen eind aan nieuwe verhalen dat de wereld nu echt aan het vergaan is in een inflatoire hel.

Toch reageerde de beurs gunstig op de aankondiging van QE2 die eigenlijk vrijwel geen verrassingen aan het licht bracht.
Bianco denkt dat dit komt door de goede uitleg van Bernanke in de Washington Post: This approach eased financial conditions in the past and, so far, looks to be effective again. Stock prices rose and long-term interest rates fell when investors began to anticipate the most recent action. Easier financial conditions will promote economic growth. For example, lower mortgage rates will make housing more affordable and allow more homeowners to refinance. Lower corporate bond rates will encourage investment. And higher stock prices will boost consumer wealth and help increase confidence, which can also spur spending. Increased spending will lead to higher incomes and profits that, in a virtuous circle, will further support economic expansion."

De Bernanke put staat nu dus zwart op wit.

De reactie van Azië viel mee en bracht de beurs ook omhoog. Azië/ Latijns Amerika (!) sputteren tegen en roepen Amerika op het matje, dat ze hier niet mee door moeten gaan, maar ze weten eigenlijk wel beter. Als ze echt zo veel naar Amerika willen exporteren, dan moeten ze dit toestaan en manmoedig de valutaverliezen op de dollar valutareserves dragen.

Wordt QE2 een soort Titanic zoals steeds meer geroepen wordt? Beslist niet als die QE2 niet te groot wordt. $600 miljard is een peuleschil voor de VS en leidt niet tot noemenswaardige stijging van de inflatie. De balans van de Fed blijft hiermee kleiner dan die van de ECB en bij ons lijkt desalniettemin nog geen hyperinflatie uit te breken. Als QE2 boven de $1500-2000 miljard komt, dan ga ik wel meer geloven in te veel inflatie, maar ik denk dat die $600 miljard ongeveer genoeg zal blijken om de werkloosheid te doen dalen, dus we gaan eerder richting Goldilocks dan Weimar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten