Na anderhlave week patstelling had de beurs er sinds gisteren ineens weer zin in. De beurs reageerde niet op de verkieizingsoverwinning van de republikeinen (daarvoor hadden ze de senaat moeten veroveren) en ook niet op de verrassende goede cijfers van de surveys van de industrie, de ISM in de VS en de PMI's in China, Europa etc.
Aanvankelijk leek het erop dat men in de VS niet zo blij was, de beurs ded eerst bijna niets na het bekend worden.
Maar toen Azië de zegen gaf over QE2 werd men ineens ook enthousiast in de VS en Europa.
Dat de beurs aanvankelijk zo weinig deed, was ook weer niet zo verrassend. Sinds eind augustus Bernanke het evangelie van QE2 met succes verkondigde (hij snoerde de mond van alle haviken in de Fed met het wijzen op de te lage inflatie endat je zeer laakbaar bent als Fedlid als je je niet houdt aan het mandaat van de Fed (ongeveer 3% inflatie en lage werkloosheid)) is de beurs flink opgelopen.
Daarbij hielp ook dat het economische nieuws ineens begon mee te vallen i.p.v. treurnis te brengen.
Het gevolg was dat de afgelopen week de beurs technisch overbought was (bijna 90% van de aandelen in de VS noteert boven het 50daags gemiddelde). Eind augustus was het sentiment heel bearish. Nu is volgens de sentimentpolls het sentiment bullish. Dus de stijging vanwege de bekering van bears tot bulls is al voor een flink deel gebeurd (maar Edwards en Grice blijven natuurlijk wel recht in de berenleer).
De beurs kan dan alleen stijgen op echt goed nieuws, dat beter is dan verwacht.
Of, en dat is nu eerder gaande, dat men er vertrouwen in begint te krijgen dat de tijden langer gunstig blijven voor aandelen.
De Fed gaat QE2 vrijwel precies zo doen als iedereen verwachtte. Daarvan ging de beurs dus niet omhoog. De beurs kreeg er zin in doordat de verhalen of QE2 zou gaan werken, in iedere geval voor de belegger in risicovolle zaken, talrijker en kennelijk geloofwaardiger werden.
Het is helemaal niet erg dat de Fed staatsleningen koopt in plaats van dingen die echt nodig zijn (Caroline Baum suggereerde al dat de Fed beter alle foreclosed huizen zou kunnen kopen, een briljant idee overigens als dat op een objectieve manier zou kunnen; de Bank of japan wil ook QE2 doen maar denkt er aan om dingen die te goedkoop zijn te kopen zoals Japanse aandelen/ J-REITS (kantoren die 5%+ rendement geven bij 1% rente op staatsleningen). Volgens de portfolio balance theorie, die snel aanhangers aan het winnen is, zorgt de kapitaalmarkt wel voor een efficiënte inzet van al het geld dat in de markt komt doordat de Fed (en de BoJ en ...) beleggers hun Amerikaanse staatsleningen ontfutselen.
Er is plotseling meer geloof aan het ontstaan dat kredieten en geldhoeveelheid weer gaan groeien (zie bijvoorbeeld post enkele dagen terug over de omloopsnelheid van geld en M2groei van de Californische beachboy).
Het begint door te dringen dat centrale banken doorgaan met liquiditeitsgroei en dan gaan de beurzen omhoog. Ze stoppen pas met hun overliquiditeit als het heel erg goed gaat en de werkloosheid flink is gedaald(dat duurt kennelijk minstens tot juni) dan wordt men pas heel onaardig. Dan hoort de beurs ook omhoog te gaan.
Het lijkt dus een loterij zonder nieten voor de risk-on beleggers. Het lijkt dus omhoog te gaan met af en toe een kleine correctie als men wat al te vlug gekocht heeft.
Voor de rentebelegger liggen de zaken wat moeilijker. De korte rente fungeert als zwaartekracht die de 10jaars rente naar 2% aan het trekken is. Maar de angst dat de centrale banken succesvol worden met groei oprkikken via te veel liquiditeit en herwinning vertrouwen uit stijgende beurzen zorgt voor gevaren voor de lange rente. Inflatie op termijn lijkt te gaan stijgen en ooit moet de QE2 ophouden en dan komt exit QE2 en dat is een heel, heel slecht verhaal voor de obligatiebeleggers. Als ze dat plotseling veel sneller zien aankomen dan kunnen ze danig van de kook raken à la 1994-1995.
Als de kredietgroei einderdaad een zet krijgt en de banken ineens ietsje soepeler worden met het verstrekken van hypotheken dan krijgt de economische groei in de VS ineens een sterk momentum. Daar helpen belastingverhogingen dan niet meer tegen. De werkloosheid gaat dan dalen en dan krijg je volgens de wet van Okun 3%+ 2* de daling van de werkloosheid als groei. D.w.z. je zit dan al snel op 5% groei. En dan toch geen hoogst onaardige Fed, die combinatie zit absoluut nog niet in de koersen. De koerswinstverhoudingen zijn vooruitgelopen op een flinke daling van de winstgroei op lange termijn. Als men die ingeprijsde somberheid ineens achter zich laat, kunnen de koerswinstverhoudingen aardig stijgen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten