17 november 2010

Supercyclus (2) en innovaties



(dubbelclicken voor grotere plaatjes)
Standard Chartered had ook een hoofdstuk over creativiteit. Dat is het terrein waarop het Westen moet blijven excelleren, wil men de voorsprong in welvaart kunnen behouden. De opkomende landen komen op, maar houden voorlopig nog wel een achterstand, waardoor het BNP per hoofd nog wel in 2030 ver uit blijft steken boven dat van de opkomende landen.

Meer uitgeven aan R&D leidt beslist tot meer patenten en innovaties. Zie plaatje. Na een bepaald niveau, ongeveer dat van Nederland zie je overigens wel duidelijk afnemende meeropbrengst van meer R&D. Nederland springt er samen met o.a. Italië boven uit wat je kunt verwachten aan patenten gegeven hoe weinig aan R&D wordt uitgegegevn. Wat dat betreft is het vreemd dat multinationals hun R&D uit Nederland terugtrekken (Organon, Duphar!).

Gezien het aantal academici (zie tabel) zal het Westen voorlopig nog wel goed bijven presteren op patentengebied. Maar qua massa is Europa uit de top tien van academici verdwenen (en dat breekt op: zie het verlies aan massa van de financiële sector in Nederland, waardoor deze in snel tempo wordt vermalen door Londen). Opvallend vond ik de opmars van Bangladesh, Indonesië en de Filippijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten