Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
15 november 2010
goed nieuws 15 november
o Economische groei in Japan over het derde kwartaal viel met 3,9% mee dankzij export en eenmalige subsidies voor aankoop auto, d.w.z. groei gaat weer terugvallen in vierde kwartaal. De groei in Japan op jaarbasis is nu al een tijdje zo’n 4%, niet gek voor een land met krimpende bevolking.
o In het laatste uur draaiden de Chinese beurzen ineens aardig de plus in.
o Ierland crisis wordt wat minder als Ierland Europese steun krijgt voor zijn banken.
o VS Retail sales sterk door hogere autoverkopen +1,2% (*12 om het op jaarbasis te maken is dat toch een stevig cijfer) en na auto’s en benzine ook nog altijd een goede 0,4%.
o Mislav Matejka, de uitstekende strategist van JP Morgan voor Europese aandelen, herhaalde zijn optimisme voor aandelen in de komende 6-12 maanden (maar is voor daarna behoorlijk negatief). Zelfde argumenten als Garthwaite hieronder plus kredietmarkt weer open voor bedrijven.
o Garthwaite van CS had tien redenen waarom aandelen goed zouden zijn. QE2 wordt onderschat. Aandelen zijn goedkoop, wel 20% bij de huidige credit spreads, economisch groeimomentum verbetert in de wereld, overnames en fusies gaan flink aantrekken, winst gaat 10-15% stijgen in 2011 in VS, belegger (pensioenfonds, verzekeraar) zit te weinig gepositioneerd voor inflatie en te veel voor deflatie. Als inflatie boven 4% is dat weer wel slecht voor aandelen, 1-4% wordt als gunstig gezien etc.
o Goldman Sachs is wat positiever over economische groei in de VS aan het worden. Consumptie lijkt wat aan te trekken op iets lagere besparingen en inkomensgroei, investeringen ex bouw en netto export ook, de angst voor belastingverhogingen neemt af nu de belastingverlagingen van Bush waarschijnlijk verlengd worden. Voorraden een negatief punt voor vierde kwartaal.
o Republikeinse actiegroepen willen de Fed laten ophouden met QE2. De Fed gaat gewoon door natuurlijk, maar de kans wordt nu groter dat QE2 niet excessief groot wordt. De Teaparty is machtig geworden. Laten we hopen dat ze geen protectionistische handelsmaatregelen kunnen afdwingen (plaatjes Telegraph en Hein de Kort). Voorlopig werkt een en ander wel renteopdrijvend en dat is gunstig voor pensioenpremies en dekkingsgraden van pensioenfondsen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten