25 november 2010

Thanksgiving Day oerfeest kapitalisme


Caroline Baum vertelt op haar Bloomberg column (http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=20601039&sid=a6wNi39zr7QE) elk jaar haar verhaal hoe belangrijk Thanksgiving Day is voor de VS en daarmee de wereld in plaats van haar gewone verhalen over de obligatiemarkt. Deze traditie is ze vorige eeuw begonnen.
Ze ziet Thanksgiving Day als de herdenking van het eerste grote nee tegen big government in de geschiedenis van de VS.
Ze haalt dus weer William Bradford aan die de lotgevallen van de Pilgrim Fathers boekstaafde in 1856.
Het waren barre tijden voor de eerste witte Amerikanen in 1620-1621, daar was de kredietcrisis niets bij. Ze stichtten na hun vlucht uit Engeland, omdat ze het verkeerde geloof aanhingen, hun kolonie in Plymouth Bay. In hun plantage waren de oogsten de eerste jaren slecht en de winters koud. Ondanks hun gelovige inborst ging men elkaar van voedsel bestelen. De aantallen Pilgrims slonken flink door honger en terugkeer naar Engeland, maar de overgebleven 53 vierden herfst 1621 voor het eerst hun oogstfeest. Men had het Engelse systeem van coöperatief boeren overgenomen waar alle productie in een pot gegooid werd en daarna werd dan alles eerlijk verdeeld. Men dacht dat het prettig was dat al het eigendom gezamenlijk was en de zorgen hierover bij een individu zo uitgebannen waren.
In de lente van 1623 begon gouverneur Bradford met aanhang te denken hoe ze aan dit communistische walhalla konden ontsnappen om het zo wat beter te krijgen. Men zag hoe de jeugd zat te lanterfanten en men zijn best deed om zo weinig mogelijk werk te verrichten, omdat je hiervoor toch niets extra’s kreeg. De hongersnood was van dien aard geworden dat er iets moest gebeuren. En dat gebeurde dan ook: het communistisch stelsel werd vervangen door het kapitalistische stelsel: Bradford gaf iedereen een eigen stukje land waarvan men de opbrengsten voor zich zelf kon houden. En ja hoor, het mirakel geschiedde: op die stukjes land groeide alles plotseling voorbeeldig en de oogsten werden overvloedig. Vrouwen gingen ook vrijwillig op het land werken, met de baby achter op de rug. Men produceerde ineens zo veel dat ze het te veel konden verkopen voor bont etc zodat ze beter de winter door konden komen.
Volgens Caroline Baum viert de Amerikaan met Thanksgiving Day de overwinning van het kapitalisme op het communisme: de juiste prikkels moeten gegeven worden om harder te werken.
Dit jaar moet je extra blij zijn vindt Caroline Baum omdat men in de VS weer richting kapitalisme aan het gaan is in plaats van socialisme, zie de opkomst van de Tea Party (mevrouw Baum kan niet verdacht worden van sympathieën voor de linkse kerk).


Overigens is het verhaal van de Pilgrim Fathers niet zo heel veel anders dan dat van de eerste kolonisten in bijvoorbeeld Australië. Die hadden het de eerste jaren net zo moeilijk en kwamen ook in grote getalen van de honger om op een plek waar voedsel overvloedig is tegenwoordig.
Ook zo’n traditie is dat de president een kalkoen redt voor de pan. Obama redde er dit jaar zelfs twee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten