14 november 2010

Barrons: men is te bang voor rentestijging en niet bang voor aandelen


Het meest geemailde artikel van het populaire Amerikaanse beleggingsblad Barrons was In Love With Stocks Again. Daarin zet Steve Sears uiteen dat beleggers in slaap zijn gevallen. In heel korte tijd is de risicopremie van aandelen grotendeels verdampt, als je kijkt naar het verschil tussen prijzen voor puts en calls (puts niet meer zo veel te duur vergeleken met calls, zie plaatje over skew). Ook de ingeprijsde volatilitieit (CBOE volatility VIX) is op een betrekkelijk laag niveau gekomen. Ook de verhouding puts versus calls is stevig afgenomen (anders dan in Nederland, maar wij wonen ook dichterbij de Europeriferie). Hij geeft er een positieve draai aan dat beleggers weer in aandelen willen, maar je moet dit soort columns toch contrair uitleggen.

In o.a. het artikel Double Hex is men wel aan het somberen, over de komende monetaire verkrapping in China, het verdwijnen van winstmarges op staal en Duitsland en de rest van Europa waar de groei weer wegglijdt over de rug van de sterke euro versus dollar.

Het meest curieuze artikel heette: Why higher bond yields aren't bad for bonds.
Iets ergers voor obligaties op korte termijn dan ingeprijsde rentestijging is er niet. De schrijver van het artikel weet dat obligatiekoersen dalen als de rente stijgt, maar nog blijft hij verliefd op obligaties. Liefst lange obligaties van gemeentes. Maar ook credits, liefst high yield (met uitzondering van de slechtste C ratings, iets waar ik in meega) vindt hij geweldig.
De schrijver heeft overigens wel gelijk dat als de rentestijging heel langzaam gaat of ongeveer even snel als de rentecurve aangeeft, dat rentestijging gunstig is voor de obligatiebelegger (en al helemaal voor een pensioenfonds dat zijn verplichtingen tegen die hogere rente eindelijk eens een keer kan afwaarderen).
Maar hij veronderstelt dat de rente stijgt omdat het beter gaat met de economie (want hij prefereert high yield). Als dat het geval is, dan stopt de FED met QE2 en gaat men zich zorgen maken over exit2. Chartisten zien toch al higher lows in de rente en rond april hadden we flink hogere rentes dan nu. De rente kan heel gemakkelijk de niveaus van april overtreffen als men geen verlenging ziet komen van QE2. Dan stijgt de rente veel te snel en is de belegger in obligaties helemaal niet zo blij, dan verbijt hij zich dat hij niet in aandelen zit (of in convertibles als hij risicomijdend is). Kortom, obligaties kopen omdat je rentetstijging ziet is klinkklare nonsens.

3 opmerkingen:

  1. I loved as much as you'll receive carried out right here.

    The sketch is attractive, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the
    following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.


    Here is my weblog how to make a website

    BeantwoordenVerwijderen
  2. project and turn it into a very profitable endeavor. There are lots of other on the market and you can expect more to
    be invented in the due course. Using your web
    development tools and your own personal platform, you develop the web site called "All Things Hannah Montana".
    3) Once you've got found the product you'd probably like to market, just click around the
    "Create Hoplink" link and you'll be taken for the Affiliate link page.
    If you happen to be comfortable with pen and paper to lay your design, which is one way to tackle this obstacle.



    Here is my page :: how to make a website

    BeantwoordenVerwijderen
  3. It's really a nice and useful piece of information. I'm satisfied that you just
    shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this.
    Thank you for sharing.

    Here is my weblog: how to make a website

    BeantwoordenVerwijderen